Jack Ma och Alibaba

Historien om Jack Ma och hans företag Alibaba, som idag räknas som ett av världens mest framgångsrika företag, är lite av en framgångssaga och en ren inspiration för många av oss.

Jack Ma växte upp i Hangzhou i sydöstra delen av Kina, tillsammans med en äldre bror och yngre syster under början av kommunisttiden. Hans föräldrar var undre medelklass och arbetade som musik och sagoberättare. Det var här i Hangzhou som framgångssagan startade. Som ung arbetade Jack Ma gratis som guide då han hade en förhoppning om att där kunna lära sig att prata engelska. Under tiden som guide träffade han en turist som hade svårt att uttala Ma Yun som är Ma Jacks officiella namn. Hon började därför kalla honom Jack och resten är historia.

Vad som kunde ha blivit ett misslyckande

Efter sitt ”guidejobb” sökte Jack Ma in till universitetet, men misslyckades helt med matematikdelen på inträdesprovet och fick därför inte gå. Det tog Jack Ma fyra försök och fyra år att tillslut lyckas studera vidare. Ma slutförde sina universitetshuset med en Bachelor i engelska ifrån Hanghzou Normal University. 10 gånger sökte sig Ma till Harvard Business School och sökte även under samma period ett 30 tal olika arbeten men blev nekad varenda en. Det är lätt att tro att Ma här gav upp, men den här mannen är en obeskrivlig optimist och bland annat i denna tweet visar han hur mycket han tror på sig själv ” ge aldrig upp. Idag är en svår dag, imorgon blir värre, men solsken kommer efter det”. Ma reste till USA i 30 års åldern och fick där kontakt med Internet via olika affärsidéer han då hade. Han bestämde sig där och då att Kina behöver Internet! Via Internet startade Ma flertalet små företag. År 1999 startade Jack Ma företaget Alibaba i hans lägenhet tillsammans med 18 av hans vänner. Idag är Jack Ma mångmiljardär och har inte förens precis nyligen förlorat förstaplatsen som Kinas allra rikaste person.

Alibaba

Alibaba är ett företag och en plattform där tanken enligt Ma var att kinesiska fabrikörer skulle ha en chans att komma i kontakt med konsumenter över hela världen via e-handel. Från början hade Alibaba inga utomstående investerare kopplade till sitt företag, men Ma lyckades under senare delen av 1999 få kapital investerat, blandannat från Softbank för att utöka sitt företag. Enligt Ma var det allra största problemet från början att övertyga det kinesiska folket att köp och försäljning via Internet var säkert och ett bra val för handel. Ma var i denna stund 31 år och hade aldrig sålt något till någon i hela sitt liv. Före taget växte enormt och etablerade sig runt om i hela världen.

Alibaba

När postnord bestämde sig för att införa moms och hanteringsavgifter bestämde sig dock företaget i början av 2018 för att sluta skeppa till Sverige. I skrivande stund skickar de allra flesta försäljare på Alibaba inte till svenska konsumenter vilket har väckt stora reaktioner från svenska köpsugna handlare. År 2014 blev Alibaba börsnoterat och noteringen var genom tiderna den största i sitt slag. Idag är Alibaba värt mer än Facebook och säljer mer gods än EBay och Amazon tillsammans.