Lycka föder framgång

På den egna ön Necker Island i Karibien bor ”Yes Man” som har grundat affärsimperiet Virgin, med målet att göra värden till en bättre plats och använda mer än hälften av sin förmögenhet till välgörenhet. På vår jord har Sir Richard Branson redan bidragit med bland annat flygbolag, bank, hotellkedja, en ideell organisation, entreprenörsskola, nattklubbar, dataspelsbolag, filmbolag, resebyrå, tåg, hemelektronik, mobiltelefoni, finansiella tjänster, radio, läsk, hälsa och smink. Och snart står rymdfärjorna redo att lyfta. Alla som vill kan boka en rymdresa med Virgin Galactic för 250 000 dollar.

Den 18 juli 1950 föddes Richard Branson i London. Skolgången blev svår på grund av dyslexi, men med hjälp av kreativitet, optimism och drivkraften att vilja lösa problem kämpade han på. Rektorn i High School gissade att Branson aningen skulle bli kriminell eller miljonär. Idag äger Richard Branson en egen paradisö på brittiska Jungfruöarna och är god för 4,6 miljarder dollar. Necker Island på 74 hektar kostade 280 000 dollar och är idag värd 200 miljoner dollar. Du och 27 vänner kan boka hela ön, all-inklusive för 47 000 dollar/dygn, eller så kan du och en vän hyra ett rum för 22 500 kr/vecka.

15 år gammal hoppade Branson av skolan och startade ungdomsmagasinet ”Student” där han ledde kampanjer mot Vietnamkriget. Tidningen finansierades av reklamannonser. 5 år senare hyrde han ett källarrum i kyrkan, annonserade i magasinet och sålde skivor via postorder. Med billig hyra kunde Branson hålla lägre priser än andra skivaffärer och blev snabbt populär. Han köpte en husbåt som han flyttade till, och 1971 öppnade han en skivbutik på Oxford Street. Branson upplevde att bra musik ansågs för kontroversiell av skivbolagen och därför inte blev utgiven. År 1972 renoverade han en byggnad på landet, grundade Virgin Records och signade Mike Oldfield som senare fick världshiten ”Moonlight Shadow”. När EMI sparkade Sex Pistols signade Branson dem, och ironiskt nog såldes Virgins Records 20 år senare till just EMI. Förutom framgångsrika Sex Pistols hade Virgin då flera inkomstbringande band som Rolling Stones, Culture Club, UB40 och Janet Jackson. Namnet Virgin syftar på att alla i företaget var nybörjare både i livet och i företagsbranschen.

Branson idag

Idag är Branson gift och har två barn, men 1984 skulle han resa från Puerto Rico till Jungfruöarna för en dejt. Flygplanet ställdes in och Branson hyrde ett plan och sålde biljetter till folk som skulle ha åkt med samma plan som han. Efter det var steget inte långt till att starta flygbolaget Virgin Atlantic. Under 90-talet fick British Airways betala 1 miljon dollar i böter efter ett de brutit sig in i Virgins datorer för att stjäla kunder och sprida felaktiga nyheter om företaget. Branson delade bötessumman med sina anställda och sålde skivbolaget för att förbättra flygbolagets ekonomi.

GBranson idag

1991 färdades Ranson från Japan till Kanada med luftballong över Stilla havet och fick världsrekord tillsammans med svenska Per Lindstrand. Han fick sedan världsrekord när han med luftballong korsade Atlanten, och när han år 2012 korsade engelska kanalen med kiteboard på knappt 4 timmar. I böcker som ”The Virgin Way” och ”Finding My Virginity” berättar Branson om sitt framgångsrika entreprenörskap och tipsar om att våga ta risker, tro på sig själv och strunta i kritik. Det är lättare att våga om man tänker att ingenting behöver vara för alltid, och att man faktiskt kan ändra sig om det visar sig att det man testade inte fungerar. Lanseringen av Virgin Cola var ingen hit, eftersom den enligt Branson inte erbjöd något unikt. Trots det ser han misslyckanden som fantastiska sätt att lära sig.Det är också viktigt att ha kul, vara kreativ och ta pauser. Lösningar på problem kommer ofta när man gör något oväntat, och Richard Branson har alltid med sig anteckningsblock för att kunna skriva ner nya idéer. Att samarbeta med passionerade människor, släppa kontrollen och våga delegera uppgifter är superviktigt. Lika viktigt som att sätta upp personliga mål som får full fokus.

Eftersom lycka och tillfredsställelse föder framgång, kan man gärna starta sin dag med att göra något som gör en väldigt nöjd. Spela dataspel, dansa eller vik undan tvätten. Då kommer du till jobbet med en känsla av att redan ha lyckats.