Med mål i sikte och stort inflytande

Time Magazine har utsett honom till en av världens 100 mest inflytelserika personer. Multimiljardären och entreprenören som ville bli rik på internet fick KTH:s stora pris år 2009 för sina teknikkunskaper av hög kvalité och sin tillgänglighet. Han kan bära H.M. Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band runt halsen, vann VM i segling 2013 och är invald i Swedish Startup Hall of Fame.

Niklas Zennström föddes 16 februari 1966 i Stockholm. Föräldrarna arbetade som lärare och när Niklas var 12 år flyttade familjen till ett radhus i Uppsala. ”Zenis” som han kallades spelade basket, lyssnade på The Doors, och i segelbåten vid sommarstugan drömde han om att bli arkitekt eller båtinstruktör. Efter högstadiet fick Zennström stipendium för att läsa ett år som utbytesstudent i Michigan och gick sedan ut gymnasiet i Uppsala med 4,8 i slutbetyg. Vid Uppsala universitet studerade han ekonomi och teknisk fysik, vilket medförde examen både som civilingenjör och civilekonom. CSN-lånen har han nog betalat av för länge sedan då han idag har cirka 11 miljarder kronor. 25 år gammal började Zennström arbeta inom Stenbecks-koncernen och hann mellan 1991 och 1999 vara anställd på Tele2, VD för Everyday.com och bli kär i den franska kollegan Catherine som sedan blev hans fru. År 2000 startade Zennström sitt första företag när han, tillsammans med danske Janus Friis, grundade Kazaa som på två år blev blev världens mest nedladdade fildelningstjänst och mötte stor kritik av amerikanska skivbolag. De två entreprenörerna grundade också videotjänsten Joost och musiktjänsten Rdio, men det var med Skype Technology AB, grundat år 2003 som framgångarna kom. De dyra telefonsamtalen mellan Sverige och Holland där Catherine bodde födde idén om ett kostnadsfritt telefoniprogram. Efter en månad hade Skype 1 miljon användare och redan två år efter lanseringen kunde företaget säljas till det amerikanska auktionsföretaget Ebay för cirka 23 miljarder kronor. Zennström blev direkt miljardär med en vinst på 7 miljarder. Ebay sålde 65% av aktierna till privata investerare, och Zennström stannade som VD till 2007.  2011 köpte Microsoft företaget som av Time Magazine utsetts som en av de 50 bästa nättjänsterna, med fler än 300 miljoner användare och intäkter på 55 miljarder kronor. Zennström vinst var cirka 4 miljarder kronor.

Miljarderna återinvesterades i teknik och klimatförbättring

Idag har Zennström en styrelsepost i H&M och arbetar som VD för sitt riskkapitalbolag Atomico, grundat år 2006, som hjälper nystartade teknikföretag till snabb internationell expansion, med målet att skapa ett bättre samhälle tillsammans med människor från hela världen. Med sina miljarder har Atomico investerat i fler än 50 företag såsom Klarna, FON och Rovio med spelet Angry Birds. 137 miljoner kronor har skänkts till Memphis Meat som producerar kött från djurceller och 70 miljoner kronor till Hinge Health som via en digital plattform behandlar knä-, axel- och ryggsmärta. Atomicos huvudkontor ligger i London där Niklas och Catherine Zennström bor, men de har två fritidshus i Sverige sedan 2009. Ett av Sveriges dyraste hus är ett träslott i Stockholms län på 375 kvadratmeter med en tomt på 13 500 kvadratmeter. Den nyrenoverade villan köptes i stort sett kontant för 38 miljoner och nyrenoverades för cirka 40 miljoner. Idag finns där orangeri, gym, sjöbod med båtlift, septiktankar och reningsverk för havsvatten. Under midsommar 2009 pausades arbetet. Man planterade växter och rullade ut gräsmattor som efter midsommarfesten plockades bort så att renoveringsarbetet kunde fortsätta.   Paret äger också en egen ö i Stockholms skärgård, inköpt för 75 miljoner kronor. De flesta av byggnaderna på Rosenön är rivna, och ön har försetts med nybyggnationer. Green Mentorship Award är ett pris för kreativa idéer inom miljöteknik, och den som vinner får under ett helt år Niklas Zennström som mentor. Priset delas ut av Zennström Philanthropies, en stiftelse som grundades 2007 av Niklas och Catherine, och samarbetar med ideella organisationer som arbetar med klimatförbättring och mänskliga rättigheter. Eftersom koldioxidsläppen ökar varje år förstörs Östersjön med giftiga alger, och stiftelsen vill med kampanjen Race for the Baltic engagera flera länder för att rädda Östersjön. Om du sitter med en idé som skulle kunna förändra teknikbranschen, och endast saknar pengarna, så kanske Niklas Zennström kan hjälpa dig.

Miljarderna återinvesterades i teknik och klimatförbättring