Så grundades Amazon

Amazon grundades av Jeffrey Preston Jorgensen och föddes den 12 januari1964 i New Mexico av sina föräldrar Ted Jorgensen och Jackie Gise. De skilde sig efter bara ett år och hans mamma gifte senare om sig med en kubansk invandrare Mike Bezos och han adopterade Jeff och han fick då namnet Bezos

I en intervju som gjordes strax innan Jeffs biografi ”The everything store” släpptes säger Jeffs biologiska far att han inte hade en aning om vad som blivit av hans son.

Under sin uppväxt tillbringade Jeff mycket tid hos sin morfar på dennes ranch där har hjälpte till med det mesta som behövdes, märka kor, laga rör osv.

När han är 18 år berättar han om de högtflygande planer han har om rymdhotell, nöjesparker och kolonier i orbit för att kunna evakuera folk från jorden i en lokal tidning.  Han startade år 2000 Blue Origin, ett rymdfärdsföretag med det kortsiktiga målet att göra det billigt att kunna transportera människor högt upp i jordens atmosfär för att rekreativt uppleva tyngdlöshet.

Jeff utvecklade tidigt ett starkt intresse för teknik och speciellt av datorer. Hans skolgång kantades av hårt arbete och bra betyg och han avslutade sina studier på gymnasiet som toppstudent. Han började sedan studera datavetenskap och elektronik vid Princeton University och tog examen 1986. Efter universitetet började Jeff jobba på Wall Street och 1990 var han vice-vd på D.E.Shaw, ett investeringsbolag, en tjänst som han lämnade för att starta företaget Amazon 1994.

Jeff hade snabbt förstått att internet skulle explodera och han hade gjort en lista med topp 20 produkter som han trodde sig kunna sälja på nätet och anledningen till att han började med böcker var för att de har lågkostnad och efterfrågan är stor.

Med ekonomisk hjälp från sina föräldrar som investerade sina sparpengar i företaget kunde Jeff starta företaget i sitt garage i Seattle med några få anställda och den 16 juli 1995 publicerades för första gången webbsidan Amazon.com. Namnet tog Jeff från den sydamerikanska floden.

Grunden till Amazon började som e-bokhandel

Företaget startade som en e-bokhandel men har sedan den explosionsartade starten breddat sin verksamhet till strömmat och/eller nedladdningsbart material som videor, musik och ljudböcker. Till detta har de även fortsatt med allt från mjukvaror, dataspel, hemelektronik, mode, möbler, mat, leksaker till smycken. De är också en av världens största leverantör av molntjänster och de säljer även billigare produkter under namnet Amazon Basics.

Grunden till Amazon började som e-bokhandel

Jeffs intresse av elektronik har gjort att de också tillverkar egen hemelektronik som läsplattor och surfplattor. Amazon har idag separata näthandelsbutiker i USA och i andra delar av världen. De äger även matkedjan Whole Foods market sedan 2017 och 2018 öppnades den första fysiska butiken Amazon Go i Seattle. Företaget börsnoterades redan 1997och Jeff Bezos finns med på listan av de 10 rikaste i världen och 2013 utökade Jeff Bezos sitt imperium med att köpa Washington Post och var en av de första att investera i Google. Jeff har också hunnit med att gifta sig och har med sin fru McKenzie fyra barn, tre söner och en dotter som är adopterad från Kina.