Så grundades IBM

IBM som företag är ett IT-företag som är amerikanskt men ändå multinationellt. Det är ett stort företag och de har många anställda runt om i hela världen. Bland annat så var de årtalet 2007 uppemot 400 000 anställda utspridda på jordklotet. Bara i Sverige så hade vi över 4000 anställda inom just det företaget. Ser man till företagets forsknings och patent sida så är detta företag ett av företagen med de flesta patent. Några av de allra mest populära uppfinningarna är bland annat hårddisken och bankautomaten samt disketten. Förr så var företaget inriktade inom fler områden av IT-branschen men i dagsläget så fokuserar de enbart på tjänster och system. Förut så hade de även en persondata verksamhet och de var otroligt dominerande inom den delen av branschen. Företaget ligger bakom en stor del av hur våra datorer fungerar och har utvecklats tidigare.

Grundandet

Det är en man vid namnet Herman Hollerith som låg bakom grundandet av en av de företag som senare tillsammans med andra skulle bilda IBM. Företaget som han grundade hette “Tabulating Machine Company” och det bildades årtalet 1896. Vad denna man Herman hade för speciell idé var att man skulle använda sig av hålkort när det kom till hur man lagrade data och han formgav dem även. Denna idé visade sig vara brilliant, redan 1890 bevisade den sig sitt värde för Amerika. En bearbetning som gjordes av information om en bra blir över 60 miljoner invånare tog enbart tre ynka månader jämfört med de tidigare två åren.

Självaste företaget IBM grundades årtalet 1911 och då var det genom att tre stora IT-företag slogs ihop till ett enda stort. Personen som låg bakom den legendariska sammanslagningen var en man vid namnet Charles Flint. Huvudkontoret för detta nya och stora företag hamnade i Amerikas huvudstad, New York. Vid uppstarten så hade företaget enbart 1300 arbetare anställda. Fabriker hade de däremot utspridda över det stora landets yta, bland annat i städer så som Detroit, Binghamton, Dayton och Washington D.C. Produkterna som företaget tillverkade varierade kraftigt, bland dessa kan man finna kaffemalare samt vågar men även den idén som startade med Herman Hollerith, hålkort. De lade grunden för de moderna IBM hålkorten. IBM hade självklart en tanke bakom deras val att producera så många olika saker till en start, framförallt var det för att hålla företaget stabilt när det kom till konjunktur.

Trots att IBM grundades via en förening av tre olika företag så är det bara en person och en person som kommer in i berättelsen betydligt senare som anses vara personen bakom IBM, hans namn lyder Thomas J. Watson. Han blev vd inom företaget årtalet 1914 och årtalet 1924 döpte han företaget till dess nuvarande namn IBM. Några av de styrkor som han tog med sig till företaget var att man borde ha speciella affärs taktiker, såsom att fokusera på just kundservicen samt att införa rätt rejäla provisioner vid försäljningar. De taktiker som han förde med sig gjorde att företaget kunde frodas och senare expandera och bli till det internationella företag som det är idag.