Så grundades Klarna

Historien bakom klarna och framtiden. Klarna startades i Stockholm år 2005 och hade som målsättning att göra det mycket enklare för människor att handla på nätet.

Grundarna

De tre grundarna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Viktor Jacobsson deltog under 2005 i en entreprenörstävling på Handelshögskolan i Stockholm med en idé om hur man kan göra själva näthandeln säkrare. Bidraget hamnade bland de allra sista i tävlingen och man kunde tro att detta var slutet på idén.  Skaparna av Klarna gav sig dock inte, de visste att de satt på ett bra koncept och grundade ett företag som de kallade Kreditor Europa. Under 2007 gick ett investmentbolag in i företaget och under 2008 började de sälja sina tjänster i de nordiska länderna. Under 2009 bytte företaget namn från Kreditor Europa till Klarna. Under 2010 listades Klarna som ett av de snabbast växande företaget i Sverige av tidningen ”dagens industri”. Grundarna till Klarna framhäver att de vill att betalningar på nätet ska vara så enkla, säkra och så smidiga son möjligt och själva processen av att handla med att klarna innefattar att konsumenterna först får varan och betalar i efterhand.  Klarna tar, med viss reservation såklart, all kredit och bedrägeririsk så att säljaren också kan känna sig trygg. Klarna har idag mer än 1500 medarbetare och används idag av över 60 miljoner konsumenter, klarna används i cirka 90 000 olika butiker och finns i ungefär 14 stycken olika länder. Under ett par år var företaget hårt granskat av konsumentverket, då det hade strömmat in klagomål ifrån olika privatpersoner.  Bland annat fanns det kritik mot Klarna med att deras fakturor kändes otydligt formulerade. Många kunder kände sig därför lurade i att betala mer än de hade tänkt och åkte samtidigt på en väldigt hög ränta. Ärendet är numera nedlagt hos konsumentombudsmannen då klarna gjort de förbättringar och förtydliganden på sina fakturor som myndigheten krävt.

Klarna Group och Sofort

 

Klarna gick under 2014 ihop med Sofort GmbH och den tyska konkurrenten BillPay under 2017, företagen arbetar nu tillsammans sida vid sida.   Efter 20 års väntan har Klarna också sedan år 2017 fått igenom ett banktillstånd ifrån finansinspektionen, de bytte därmed också namn till Klarna bank men använder fortfarande namnet Klarna på marknaden. Klarna bank vill kunna utmana de stora bankerna och har också planer på att lansera ett eget kreditkort, uppgifterna blev nyligen bekräftade av Klarna och man kan redan nu ansöka om kreditkortet som lanseras tillsammans med VISA. Andra planer är att man som kund hos klarna bank ska kunna öppna lönekonto med dem. Grundarna hoppas kunna utvidga den europeiska marknaden till att också innefatta den amerikanska i framtiden. En av grundandarna Niklas Adalberth klev av styrelsen under 2016 för att satsa på sin icke vinstdrivande stiftelse, Norrsken. Norrsken har som syfte att stödja olika företag och organisationer som bedöms kunna ha en positiv inverkan på vårt samhälle. Niklas Adalberth efterträds av kunniga Niklas Savander. Under 2017 omsatte Klarna cirka 4.5 miljarder kronor, det innefattar en nettovinst på ca 350 Mkr.

Klarna Group och Sofort