Så grundades Microsoft

  • En tillbakablick och framtiden

De allra flesta av oss känner till och har på något sätt kontakt med Microsoft, exempelvis genom arbetet eller hemma framför datorn. Företaget Microsoft har numera en lång historia och är en stor och viktig arbetsplats för över 124 000 anställda.

Grundandet av Microsoft

Microsoft är ett multinationellt företag som startades i början av april 1975 i Albuquerque, New Mexico av Paul Allen och Bill Gates och blev tillslut det allra största mjukvaru dataföretaget.  Namnet Microsoft är en kortform och kommer ifrån ”microcomputer software” som direkt översatt till svenska står för ”mikrodator mjukvara”. Den officiella historien om grundandet av Microsoft sägs vara att Paul Allen var på väg att besöka sin barndomsvän Bill Gates i dennes studentrum, på vägen dit fann Paul en datortidning som innehöll en artikel om datorn Altair 8800. (Altair 8800 räknas idag som den allra första mikrodatorn i världen och såldes som en byggsats genom en tidning som kallades ”Popular electronics”. Framöver skulle det allra första programmeringsspråket till denna dator vara Altair Basic, Microsofts första produkt). Bill Gates och Paul Allen diskuterade under många dagar och ringde sedan upp grundarna till Altair 8800 och meddelade att de höll på att utveckla en version av ett programspråk som passade just denna dator. Åtta veckor senare var det dags att demonstrera systemet och grundarna till Altair 8800 köpte programmet.  Här lades grunden till och här startades Microsoft.

Microsoft program

Idag känner de allra flesta till och använder dagligen bland andra Word, Hotmail, Excel, power point och Windows. Microsoft Officepaketet släpptes 1988 i Las Vegas och finns numera på 102 olika språk. Relativt nyligen släpptes också den gratis mobila versionen av Officepaketet.

Microsoft och Minecraft

I september 2014 köpte Microsoft det allra mest framgångsrika svenska spelet någonsin, Minecraft för 18 miljarder kronor. I tidningsintervjuer har skaparen Markus Persson sagt att det var ett enkelt beslut att sälja till Microsoft, medan några av deras fans har ifrågasatt försäljningen och grundarna fick under en period efter försäljningen tyvärr ta emot mängder av olika hat mail.

Bill Gates och Paul Allen idag

Sedan 1987 har Bill Gates funnits med på listan över världens rikaste människor. I januari 2000 meddelade Gates att det var dags att börja arbeta deltid på Microsoft och börja arbeta mer på Bill &Melinda foundation, en stiftelse som han och hans fru startade i år 2000  för att bland annat  uppmärksamma extrem fattigdom globalt men också för att utvidga vidarestudier inom USA. Från och med februari 2014 så avgick Bill Gates helt ifrån sin styrelseroll inom Microsoft.

Bill Gates och Paul Allen idag

Paul Allen var i augusti 2018 på plats 46 av världens rikaste människor enligt Forbes lista. 1983 lämnade Paul företaget Microsoft bland annat på grund av sjukdomen Hodgkins sjukdom, Paul överlevde sjukdomen, inte bara en gång utan två gånger.  Paul Allen har i sin biografi ”Idea man; A Memoir by the Cofounder of Microsoft” hävdat att både Bill Gates och före detta vd:n på Microsoft, Steve Ballmer skulle ha planerat att försöka lura Paul på ägda aktier i företaget. Bill Gates och Microsoft har också varit inblandad i långa rättsprocesser, både i Europa och i USA.