Så grundades Twitter

Twitter är en plattform där man som användare kan microblogga. Att microblogga innebär att man skriver meddelanden på max 280 tecken (innan november 2017 var det 140 tecken som gällande). På plattformen kallas de små meddelanden man skriver för tweets och alla meddelande som skrivs hamnar på ens egna profil.

Så grundades Twitter

Det går också att svara på andras tweets och folk kan svara på de tweets som man har skrivit. Gillar man någon annans flöde så är det möjligt att börja följa den personen och då kommer personen att dyka upp i ens feed. Förutom att skriva tweets är det möjligt att skriva privatmeddelanden till andra användare samt att göra en retweet på en tweet som någon annan skrivit och som man håller med om vad som står och då vill ha på sin egna profil. Twitter är en plattform, alltså en hemsida på internet men finns också som app och idag är det många som väljer att använda sig av appen när de vill twittra eller läsa andras tweets. Många använder Twitter både när det kommer till privatpersoner men också många lite mer kända personer. Är man kändis och har Twitter kan det dels vara bra att twittra för att på så sätt kunna marknadsföra sig. Även fast det är många som använder Twitter så vet nog få historian bakom hur allt började. När och varför grundades egentligen plattformen?

Allt började 2006

Twitter grundades Mars 2006 av Jack Dorsey, Noah Glass, Evan Williams, och Biz Stone men den fullständiga variationen publicerades inte fören juli samma år då också allmänheten fick börja använda tjänsten. Iden till Twitter kom när Dorsey hade en ide om att använda en SMS-tjänst för att kunna ha en gruppdiskussion. Helt enkelt så att man skulle kunna dela med sig av kortare uppdateringar till varandra. Såklart var han tvungen att dela med sig av iden och kanske då få iden till verklighet och så blev det. De kom på namnet Twitter och tyckte att det var perfekt för vad plattformen var tänkt att vara – att man skrev ett kort meddelande med information, likt hur en fågel snabbt skriker ut vad den vill säga. Tyvärr upptäckte de att namnet var upptaget så de döpte plattformen till twttr istället vilket de bestämde att var ett slags kodnamn till Twitter men sex månader senare fick de tillslut tillgång till Twitter.com. Från början va Twitter en del av Odeo, en webbplats skapad av Noah glass och Evan Williams men i april 2007 bestämde dem att Twitter skulle bli självständigt.

Allt började 2006

Sedan Twitter grundades så har det hänt mycket. Twitter blev nämligen en stor succé och har genom åren växt mycket. 2007 twittrades det ungefär 400,000 tweets per kvartal och 2008 hade antal höjts till 100 miljoner tweets per kvartal. 2010 postades det ungefär 65 miljoner tweets dagligen. Succén men Twitter stannade förstås inte där utan plattformen fortsatte att växa och gör det fortfarande. Idag postas ungefär 500 miljoner tweets varje dag runt om i värden och såklart är det möjligt att antalet kommer att öka ännu mer.