Så grundades youtube

Små korta klipp med skrattande djur, busiga bebisar och gråtande män. Youtube erbjuder allt och själva affärsiden var enkel och vägen dit kantad av både skicklighet och ren tur med finansiering.

Så grundades youtube

De tre grundarna av youtube startade sajten som ett enda stort amatör projekt under 2005.  Först var tanken att youtube skulle bli en dejting plattform, men tanken lades strax ned. Jawad Karim, Chad Hurley och Steve Chain var alla tidigare anställda på paypal men byggde upp hemsidan youtube under februari 2005. Det absolut första klippet, me at the zoo, lades ut i april 2006 av Jawed Karim och filmades på San Diego Zoo, klippet finns fortfarande kvar och har i dagsläget hisnande 64 miljoner visningar. Youtube förklaras för gemene man som en informationskanal med diverse möjligheter till diskussion och liknande sociala medier flöde.

Som registrerad användare är det helt kostnadsfritt att ladda upp dina egna klipp men däremot kan det numera kosta en liten slant att till exempel följa vissa kanaler som visar serier och andra vidoes. Som privatperson kan du begränsa dina uppladdade videos, det innebär att du kan bestämma vem som ska ha möjlighet att se ditt material.

Uppköpt av Google

Redan ett år efter lanseringen av YouTube blev företaget uppköpt av Google för hela 1.65 miljarder kronor i aktier men trots det så drev de tre vännerna företaget vidare. I april 2006 blev tre styrelsemedlemmar fyra då den före detta vdn för Paypal anslöt sig till företaget. Sommaren 2006 var också året då intresset för youtube verkligen tog fart, 65 000 olika videos laddades upp under juli månad vilket genererade i över 100 miljoner olika visningar. Under samma år snittade man på ungefär 20 miljoner besökare per månad där de allra flesta besökarna var mellan 12 till 17 år gamla.

Youtube idag

Idag använder nästan en hel tredjedel av alla internetanvändare sig av youtube och det innebär att över en miljard användare surfar in och ser på diverse klipp, lyssnar på musik men också ser på olika filmer. Varje minut så laddas det upp 300 timmar av olika material till youtube vilket också gör det hela lite enklare att förstå hur stort youtube fenomenet egentligen är.

Youtube idag

Det är kanske också relativt otippat att de allra flesta klippen i världen visas i Saudiarabien, men faktum är att youtube till skillnad från andra mediekällor i landet är den enda site som inte censureras. Detta är förmodligen något som gör grundarna extra glada då en del av deras stora vision handlade om att ge människor en stor plattform för att kunna uttrycka sina känslor och sina åsikter utan censurering men också en känsla av samhörighet och glädje runt om i världen. Det är numera vanligt att samarbeta och att träffa likasinnade världen över med samma intresse som sig själv genom youtube, och youtube live är populära program där man ges en möjlighet att inspirera men också för att starta en debatt. Grundarna verkar ha tänkt på allt så egentligen är det väl inte konstigt att kanalen är extra populär?