Steve Jobs uppväxt och företagande

Steven Paul ”Steve” Jobs föddes 24 februari 1955 i San Fransisco av sina biologiska föräldrar Abdulfattah Jandali och Joanne Carol Schieble.

Abdulfattah Jandali kommer ursprungligen från Homs i Syrien. Han växte upp i en typisk muslimsk familj där fadern var en rik markägare och modern var hemmafru och tog hand om Adbdullfattah och hans systrar. När han var 18 år så flyttade han till Libanon för att läsa vid American University of Beirut. Han blev där involverad i självständighetsrörelsen i Algeriet och deltog i demonstrationer och blev vid ett tillfälle fängslad. När oroligheterna utbröt i Libanon 1952 beslöt Abdulfattah att flytta till USA där han hade en släkting, Najm Eddin al-Rifai, som då var Syriens FN-ambassadör i New York. Joanne och Abdullfattah träffades på University of Wisconsin där Joanne trots sin unga ålder var Abdullfattahs lärare. När det upptäckte att Joanne var gravid tvingades de till att adoptera bort barnet då de inte hade ekonomiska förutsättningar för att kunna ta hand om barnet, vissa hävdar också att Joannes föräldrar som var stränga katoliker inte accepterade att deras dotter gifte sig med en muslim. Eftersom att de redan hade bestämt att Steve skulle adopteras efter födelsen så bestämde Joanne att barnet skulle få växa och få en utbildning och kontaktade ett gift par, Clara och Paul Jobs och ställde som krav för att godkänna adoptionen att Steve skulle få gå på college. Under sin uppväxt hade Steve få vänner eller intressen förutom allt som var tekniskt och han spenderade större delen av sin fritid hemma hos sina föräldrar.

Upptäckten

När han var 12 år upptäckte han datorer och började sedan läsa teknik i skolan och fortsatte sina studier på universitet när han var 17 år men trivdes inte alls med den akademiska tillvaron och hoppade av efter en termin. Under denna tid så använde Jobs regelbundet LSD och han beskriver senare denna period av sitt liv som en del av sin utveckling som människa. Han fick tidigt en son som han väldigt sällan träffade utan sökte meningen med livet och spenderade mycket tid i Indien för att utforska buddism och efter denna resa som påverkade honom mycket blev han vegan. Han arbetade med sin vän Steve Wozniak på Atari där han utvecklade bl a Super Breakout. De båda vännerna utvecklade under denna tid ”blå lådor” som gjorde att man kunde ringa gratis långdistanssamtal. De byggde och sålde själva lådor.

Upptäckten

1976 såg Jobs en dator som Wozniak byggt för eget bruk och övertalade honom att starta ett företag för att sälja datorer och den 1a april samma år startade de företaget Apple Computers där de byggde en hobbydator med låda av trä som de kallade Apple 1 och 200 st producerades och de sålde dem för 666,66 dollar. Det som var speciellt med Apple 1 var att till skillnad från andra datorer så behövde man inte sätta ihop den själv. Idag finns mellan 20-50 kvar av Apple 1. Under de kommande åren tillverkar de en ny dator Apple 2 som blev en stor succé och företaget växer sig starkare och 1980 börsnoteras Apple och varumärket Apple har med tiden blivit ett av de starkaste i världen.